Emotional Mindfulness Coaching 

A módszerem

Nincs új a nap alatt, ezért nem is állítom, hogy a módszerem teljesen különbözik más a coaching során használt technikáktól. Inkább úgy tudom meghatározni, hogy ez egy fúzió, több önismereti technika sajátos ötvözete, ami a tapasztalataim szerint valódi változáshoz vezet.

A fúziónak az Emotional Mindfulness (Coaching) nevet adtam, mivel az ülések során nemcsak az ügyfeleim gondolatainak megismerésére (kognitív beállítódásaira), hanem érzelmi megküzdéseire is nagy figyelmet fordítunk.

Eddigi tapasztalataim szerint bizonyítást nyert, hogy igaz Max Clayton kijelentése, miszerint "csak az érzet, az érzelem tud valódi transzformációt előidézni."

Tehát átalakulásunkhoz elengedhetetlenül szükséges az érzelmeink megismerése, kezelésének elsajátítása vagyis az érzelmeinkkel történő munka.

A jelenlegi világjárvány bizonyítja legjobban, hogy mennyi félelem, szorongás, düh tud bennünk felgyülemleni, és hogy amennyiben nem tudjuk megfelelően levezetni ezeket az érzéseinket, milyen borzasztó károkat okozunk vele önmagunknak és másoknak.

A coaching üléseimet ezért úgy építettem fel, hogy miközben alkalmazom a legalapvetőbb, úgynevezett GROW (Goal, Reality, Options, Will) coaching módszert, közben nagy hangsúlyt fektetek az ügyfeleim által megélt érzelmekre (Emotional Intelligence Coach coaching modell), valamint a gyakorlatban is alkalmazom a tudatos jelenlét (Mindfulness) áldásos hatásait.

Így 6 alkalom általában elég szokott lenni ahhoz, hogy támogatásommal egy nagyobb elakadást, megoldhatatlannak tűnő problémát az ügyfeleim sikeresen megoldjanak.

Alkalmazott technikák

Hogyan épül fel a GROW coaching modell?

Az ülések keretét biztosítja ez a modell, így az ügyfeleim biztonságban érzik magukat. Tudják mire számíthatnak, és emiatt a kezdeti kétségek, ellenállások könnyedén feloldódnak bennük.

A keret, amiben mozgunk:

Goal - Célok -Mit szeretnél elérni?

Reality - Valóság - Mi van most?

Options - Lehetőségek - Mit tehetnél?

Will - Teendők - Mit fogsz tenni?Mit takar az Emotinal Intelligence Coach (EI COACH) coaching modell?

Az EI COACH coaching modell célja szintén, hogy egyfajta keretrendszert biztosítson az üléseknek, úgy, hogy általa mérhetővé válik az ügyfeleim érzelmi tudatosságának erősödése. Méghozzá azáltal, hogy meghatározzuk az ügyfeleim érzéseit az ülés elején és a végén.

A modell továbbá segít abban, hogy feltárjuk a jelenlegi és a kívánatos helyzetet, hogy a változáshoz szükséges tettekre és viselkedésre tudjunk összpontosítani.

EI COACH modell:

- E = (emotions) érzelmek - Hogyan érzel?

- I = (intelligence) intelligencia - Miről akarsz beszélni, és hova szeretnél ma eljutni?

- C = (current) jelenlegi helyzet - Mi zajlik le benned éppen most?

- O (opportunities) lehetőségek - Milyen lehetőségeid vannak?

- A = (actions) tettek - Mit fogsz most tenni?

- C = (change measures) változás mérése - Milyen változást érsz el így? Honnan tudod, hogy elérted a célod?

- H (how are you feeling) érzelmi barométer - Hogyan érzed most magad?

/Forrás: Neale, Stephen - Spencer-Arnell, Lisa - Wilson, Liz: Érzelmi intelligencia coaching/

Mit jelent a Mindfulness?

Amennyiben érdekel az önfejlesztés és szívesen foglalkozol a lélek dolgaival, biztosan hallottál már a mindfulness (tudatos jelenlét, éber tudatosság) kifejezésről. Ez a fajta jelenlét a figyelmünk irányításának egyik különleges módja, amely előtérbe helyezi a jelen pillanatot. De miért is jó a jelenre koncentrálni?

Az emberi elme képessége, hogy gondolatai el tudnak szakadni a jelen valóságától, el tudnak kalandozni mind a múlt, mind a jövő eseményei felé. Az elkalandozás során megalkotott történetek pedig nem tudatosan szövődnek, és általában igen negatív irányú a cselekmény végkimenetele, ezért a tudatalattinkban e történetek hatására legtöbbször negatív érzések keletkeznek, tudatosan pedig már csak az érzelmi végeredményt tapasztaljuk meg, világít rá Szondy Máté szakpszichológus (2012). Ilyenkor nem értjük, hogy miért olyan rossz a közérzetünk, holott nem történt a jelenben (tudatosan) velünk semmi különös. Mindennek azért is van hatalmas jelentősége, mert hajlamosak vagyunk ezeket a gondolatainkat összekeverni a valósággal. Így olyan eseményekkel kapcsolatos gondolatok és érzések kerítenek minket hatalmukba, amelyek meg sem történtek, ettől függetlenül hatással bírnak a génműködésünkre és az agyműködésünkre.

Viszont jó hír, hogy amikor nem a múlton rágódunk, illetve nem a jövőn aggódunk, hanem a jelen pillanatra figyelünk, akkor érzelmeink, gondolataink, és az ezekhez kapcsolódó cselekedeteink tudatossá válnak. Enyhülnek a depresszió, szorongás tünetei, életünket a jelenre való tudatos reagálással irányítjuk, amellyel növekszik a belső stabilitásunk (nem érezzük magunkat kiszolgáltatottnak a bennünk zajló tudattalan folyamatok miatt), nő a kreativitásunk, a proaktivitásunk, és a biztonság-érzetünk által a nyugalmunk.

Biztos sokszor hallottad már, hogy mekkora jelentősége van annak, kikkel veszed körül magad nap mint nap, és ezer százalék, hogy kaptál már ehhez egy jó tanácsot is: "kerüld a mérgező embereket!"